Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

120 godina – Kamenica

Kamenica
Hrvatsko primorje, lokalna radionica
18–19. stoljeće
kamen, klesano
vis. 45 cm, Ø 68 cm
PPMHP EO 863

Dovoljno je spomenuti maslinovo ulje da bismo prizvali sve mirise, slike i okuse Mediterana. U starim se konobama ta dragocjena tekućina čuvala u kamenicama. Okrugle ili kvadratične, različitih zapremina, bile su izdubljene iz kamenih blokova i obično su ih radili lokalni majstori klesari. Drveni poklopac, fiksiran u kameno tijelo, štitio je u kamenicu pohranjen sadržaj. Unapređenjem agrotehničkih mjera i načina čuvanja ulja kamenice gube bitku sa suvremenim spremnicima za maslinovo ulje, najčešće izrađenima od nehrđajućeg čelika. Nesumnjivo je da je takav način čuvanja pospješio očuvanje svih organoleptičkih značajki ulja, ali ćemo se ipak s nostalgijom prisjetiti starih načina pohrane te dragocjene tekućine.
Kamenice poput ove prizivaju i vremena kada se u starim mlinovima za masline – toševima, toraćima, toćima, uz pjesmu, proizvodilo maslinovo ulje na drugačije načine nego danas. Tehnologija proizvodnje maslinova ulja pomoću toševa gotovo je nepromijenjena od antičkih vremena. Primjerice, u podzemnoj prostoriji amfiteatra u Puli izložen je antički toš s istarskog područja, koji ima elemente identične onima kakve i danas nalazimo, a zasigurno pripadaju novovjekovnom razdoblju. Promjene su očite samo u uporabljenim materijalima (drvo je ponegdje zamijenjeno željezom) i manjim lokalnim varijacijama, ali osnova je tehnologije prerade ostala gotovo nepromijenjena. “Dokle dopiru masline, dotle je Mediteran.” Tom često citiranom tvrdnjom ne misli se samo na prirodne značajke tog geografskog prostora već i na posebnosti kulturnih tradicija i obilježja načina života na sredozemnom prostoru. Na jadranskom priobalju maslina je od antičkih vremena kontinuirano prisutna namirnica, dok se danas sve češće promovira kao zdravstveno poželjna, skupocjena i vrhunska delicija.