Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

120 godina – Kabinetski ormarić

Kabinetski ormarić
Austrija ili Njemačka
17. stoljeće
drvo, metal, tesano, tokareno,
rezbareno, bajcano, kovano
96 × 72 × 42 cm
PPMHP KPO-ZUO 2833

Namještaj je odraz sveukupne kulture stanovanja. Svaka civilizacija i kultura razvila je specifične stambene prostore, imala je svoje navike i običaje koji su određivali tipove namještaja i njegovo oblikovanje. Na našem području prihvaćala se moda iz sjeverne Italije te južne Njemačke i Austrije.
U 17. stoljeću kabinetski je ormarić postao luksuzni predmet kojim su se opremali dvorovi, plemićke rezidencije, ali i građanski interijeri. Prototip se javlja u Kataloniji već oko 1500. – škrinjica sa sistemom ladica zatvorenih preklopnom pločom namijenjena je pohrani pisama i dokumenata. Proizvodnja ovog tipa namještaja uskoro se proširila u ostale dijelove Europe. Raniji primjerci još imaju preklopnu ploču na frontalnoj strani, ali će se tijekom vremena razviti tip ormarića zatvorena dvokrilnim vratašcima. Na bočnim stranama neki su primjerci zadržali metalne okove i prihvate kakvi su se nalazili i na škrinjama kako bi se ormarić mogao lakše prenositi. U duhu barokne sklonosti kolekcioniranju promijenit
će im se i namjena: služit će za pohranu numizmatičkih zbirki te zbirki dragocjenosti i raznovrsnih kurioziteta – školjki, minerala, poludragog i dragog kamenja. Proizvodnja kabinetskih ormarića posebno se razvila u Augsburgu, odakle najvjerojatnije potječe i naš primjerak. Kod njega se iza dvokrilnih vrata nalazi kvadratična niša okružena s trinaest ladica raznih veličina te šest tajnih pretinaca.

Skip to content