Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

120 godina – Cassapanca

CassapancaKPO-ZGP 72_9
Mađarska
početak 20. stoljeća
drvo, rezbareno, bajcano
185 × 223 × 62 cm
PPMHP KPO-ZGP 72

Cassapanca je specifičan firentinski renesansni tip pokućstva namijenjen sjedenju i spremanju stvari. Nastala je tako što je škrinja, osnovni tip namještaja, dobila naslon i rukonaslone, koji se bogato ukrašavaju. Ova je cassapanca pripadala originalnoj opremi Guvernerove palače. Dio je kompleta koji se sastoji od stolova, komoda i cassapanchi koji su bili posebno dizajnirani za palaču početkom 20. stoljeća, a upisani su u inventar 1906. Neorenesansni stil slijedi renesansni način uređenja prostorija, prema kojemu se namještaj niže duž zidova, pa stoga stražnja strana nije obrađena.
Površine cassapanche ukrašene su figuralnim motivima u visokom reljefu. Valja uočiti kompoziciju na prednjoj strani škrinje unutar ovalnog okvira i motive na vrhu naslona. U ovalu je prikazana ležeća figura starca oslonjena na posudu iz koje teče voda. Motiv, koji se u samoj palači ponavlja i na skulpturi u podnožju stubišta, preuzet je s riječkog grba. Označava indeficienter, kako je Rijeku okarakterizirao Leopold I. U pozadini se nalazi prikaz Trsatske gradine izveden u plitkom reljefu. Iznad završnog friza naslona nalazi se širok ornamentalni ukras od hrastovog lišća s plodovima. Na najvišem dijelu naslona, po sredini, sjedi bjeloglavi sup s velikim razmaknutim krilima i glavom, koja se spušta udesno prema naprijed. Klasični motivi lovora i orla, uobičajeni na ovakvim kompozicijama, zamijenjeni su lokalnim motivima. Motiv hrasta čest je u slavenskim zemljama Austro-Ugarske, a prikaz bjeloglavog supa predstavlja lokalnu specifičnost.
Kada se škrinja otvori, ispod letvice kojom je učvršćeno sjedište nalazila se naljepnica. Ona je djelomično premazana lakom za drvo, a desni dio nedostaje. Tekst je čist i čitljiv. KIR. KORMÁNYZ… /Szoba sz. II /Leltári sz 17/értéke 800… (Guvernerova palača / Prostorija 2 / Inventarni broj 17 / Vrijednost 800…) TM

Skip to content